maanantai 1. lokakuuta 2012

Peltopäivä

Junkkarin toinen päivä alkoi aikaisella herätyksellä, sillä Wanhan Karhunmäen leirikeskuksessa piti olla jo puoli kahdeksalta. Siellä pidettiin nimenhuuto ryhmittäin ja sitten lähdettiin etukäteen sovituille peltokoepaikoille. Jokaisessa ryhmässä oli kuusi koirakkoa, opas sekä tuomari. Urpon koe tehtiin Hirvijoella, jonka tiesimme etukäteen hyväksi peltopyypaikaksi. Meidän ryhmästä puuttui kaksi koiraa, joten saimme olla pienemmässä porukassa: kolmen lyhytkarvaisen saksanseisojauroksen lisäksi ryhmässämme oli bourbonnaisinseisojanarttu.

Untitled
Tästä se alkoi!

Kokeen ensimmäiseen osaan kuului riistatyö eli haku, seisonta ja avanssi. Lintuja ei tässä kokeessa ammuttu, mutta opas ampui ilmaan, jotta tilanne olisi koiralle mahdollisimman todellinen ja jotta tuomari näkisi miten koira suhtautuu pamaukseen. Urpo oli viimeisenä vuorossa, joten jouduimme odottelemaan tovin vesisateessa.

Untitled
Urpo ja toinen saksanseisoja odottamassa omaa vuoroaan

Muut koirat etsivät lintuja vuorotellen yhteensä noin tunnin ajan, mutta mitään ei löytynyt. Kun lopulta tuli Urpon vuoro, olimme jo aika pessimistisiä, mutta Urpo ampaisi hakuun suurella innolla. Hän haki laajasti ja käytti tuulta hyväkseen, mutta linnut olivat hyvin jemmassa. Sitten lopulta Urpo sai käryn ja otti seisonnan. Isäntä nosti käden ylös merkiksi tuomarille, että koira seisoo. Urpon ja lintujen välissä oli kuitenkin oja, joten avanssia oli vaikea ottaa. Linnut lähtivät lentoon ja opas ampui ilmaan, mutta avanssin puuttuessa tuomari halusi vielä lisää näyttöä.

Untitled

Untitled

Urpo sai jatkaa omaa vuoroaan, vaikka aikaa oli jo kulunut yli puoli tuntia. Isäntä laittoi Urpon uuteen hakuun, ja pian löytyikin lisää peltopyitä. Urpo pysähtyi täydestä vauhdista tiukkaan seisontaan, isäntä antoi avanssin, opas ampui ilmaan ja se oli siinä! Tuomari sanoi näytön riittävän ja että voisimme palata autolle. Päätimme kuitenkin jäädä seuraamaan muiden suorituksia vesisateesta huolimatta. Urpo sai ylleen uuden Back on Track -loimen, joka pitää lihakset lämpiminä.

Ryhmän muilla koirilla ei ollut onni myötä eikä lintuja löytynyt enempää intensiivisestä hausta huolimatta. Niinpä tuomari päätti, että aloittaisimme kokeen toisen osan eli noudon. Koirat suorittivat noudon samassa järjestyksessä kuin haunkin eli Urpo oli viimeinen. Onneksi noutokoe oli nopea, joten emme joutuneet odottamaan pitkään. Koe tehtiin siten, että ohjaaja komensi koiransa istumaan vierelle, sitten opas ampui ilmaan, tuomari heitti linnun pellolle ja sitten koira sai luvan noutaa. Urpo keskittyi omalla vuorollaan tuijottamaan ampujaa, joka istui ihan eri suunnassa kuin mistä tuomari heitti linnun. Onneksi hän kuitenkin löysi linnun heti ja toi sen isännälle. Matkan varrella hän pudotti saaliin maahan kerran, mutta ei onneksi jäänyt mälväämään sitä vaan otti vain paremman otteen.

Untitled

Noutokokeen jälkeen palasimme Karhunmäkeen ja jäimme odottelemaan tuomarin kritiikkiä. Urpo sai levätä autossa sillä aikaa, kun menimme kuuntelemaan tuomiota. Tuomari kävi koirat läpi taas samassa järjestyksessä kuin pellolla, joten Urpo oli jälleen kerran viimeinen. Siinä ehti pulssi nousta jännityksestä, joten tuomarin sanoista ei jäänyt paljon muuta mieleen kuin että Urpo sai NUO1:n eli kanakoirien erikoiskokeiden nuorten luokan ensimmäisen palkinnon, kultamitalin. Finaalipaikka oli sillä selvä, joten siirryimme jännittämään muiden Gironin koirien tuloksia.

Meidän ryhmä sai peltokokeen pulkkaan todella nopeasti, sillä olimme kuulleet kritiikinkin jo ennen kuin muut olivat edes palanneet pellolta. Muiden palattua kävimme kuuntelemassa melkein kaikkien Gironin koirien kritiikin. Olimme varmasti huvittava näky jengiliiveinemme, ja jotkut tuomarit nauroivatkin innokkuuttamme, koska tavallisesti kritiikkitilaisuudessa on vain ryhmän jäseniä.

Untitled
Junkkari-porukkaa

Gironin kennelillä oli kyllä erittäin hyvä päivä eilen. Tuloksena siis Urpon NUO1:n lisäksi Iisin, Ruskan ja Elmon NUO2 ja Armin NUO3. Vain Vimma ja Chisu jäivät tuloksetta, ja Pläki ei valitettavasti päässyt Junkkariin lainkaan. Dumle täydensi Gironin menestystä NUO2:llaan.

Tänään on Junkkari-finaali, jossa 23:sta NUO1:n saaneesta koirasta valitaan J12 eli Junkkari-voittaja. Emäntä ei valitettavasti voinut jäädä Lapualle seuraamaan finaalia töiden takia, mutta kasvattaja on mukana kannustamassa Urpoa ja isäntää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti