sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Toinenkin neljän pisteen vesinouto

Muutama päivä sitten Urpo pääsi vihdoin eroon tassusuojista ja sai alkaa kirmata paljain tassuin. Yhtenä iltana hän pääsi tositoimiin kyyhkypassissa. Ensimmäinen nouto ei mennyt ohjekirjan mukaan, koska Urpo teki paukkunoudon, mutta saatuaan turpaan isännältä työnteko alkoi sujua toivotulla tavalla.

Untitled

Untitled

Untitled

Tänään oli vuorossa avoimen luokan vesityökoe Sauvossa. Sitä ennen kävimme Urpon pentuaikojen uimapaikalla tekemässä pienen treenin fasaanin kera. Ensimmäinen nouto meni taas kikkailuksi, kun Urpo ei meinannut lähteä etsimään lintua kaislikosta, mutta pieni kurinpalautus sai hänet takaisin ruotuun, ja toinen nouto meni hienosti.

Untitled

Sitten suuntasimme Sauvoon, missä törmäsimme heti Vipperän hyeenan porukoihin. Elsa oli tulossa samaan vesikokeeseen, joten saimme mukavaa seuraa siksi aikaa, kun odotimme omaa vuoroa. Nuorten luokan koirat pääsivät hommiin ensin, mutta onneksi kierros eteni aika nopeasti.

Untitled

Urpo oli hieman levoton odottaessaan omaa vuoroa, joten pieni meditointi oli paikallaan. Itse kokeesta irtosi neljä pistettä, aivan kuten nuorten luokan kokeesta vuosi sitten. Urpon olisi ollut mahdollista saada viisikin pistettä, mutta tällä kertaa isäntä mokasi vähän.

Untitled

Avoimen luokan kokeessa ammutaan laukaus, joten paikalla oli myös pyssymies. Urpo oli kiinnostunut tästä ja olisi halunnut mennä haistelemaan, mutta isäntä piti häntä paikoillaan. Urpo tapitti ampujaa samalla kun lintu heitettiin veteen ja nytkähti kymmenisen senttiä eteenpäin laukauksen kuultuaan. Siitä lähti piste, koska koiran pitää istua aloillaan niin kauan kunnes ohjaaja on antanut luvan noutaa.

Untitled

Veteen meno oli tuttuun tapaan ensin hieman hapuilevaa, mutta löydettyään hyvän kohdan Urpo lähti uimaan. Aluksi hän meni noin 20 metriä ohi linnusta, kääntyi sitten onneksi takaisin ja toi sen rantaan. Homma meni jännäksi siinä vaiheessa, kun Urpo nousi vedestä. Sekä isäntä että tuomari olivat nähneet jo kaukaa, että Urpolla oli vettä korvassa ja isäntä aavisti, että Urpo saattaa ravistella ennen saaliin luovutusta. Niin hän tekikin, mutta piti linnun suussa koko ajan. Tuomari ei vähentänyt siitä pistettä, koska korvassa oli tosiaan vettä.

Untitled

Kokeen jälkeen Urpo tapasi viimein autossa vuoroaan odottaneen Elsan, joka vähän säikkyi isoa rohjaketta. Elsa oli viimeisenä avoimessa luokassa, mutta jäimme vielä sen jälkeenkin paikan päälle seuraamaan voittajaluokan koetta. Oli ihan mielenkiintoista nähdä minkälainen se on. Nyt Urpon täytyy saada tarpeeksi pisteitä peltokokeesta, jotta hän saa avoimen luokan ykköspalkinnon, mutta tämän päivän tuomari oli sitä mieltä, että Urpo suoriutuu siitä helposti. Sitä mekin toivomme! Peltokokeeseen Urpo menee näillä näkymin lokakuun alussa.

15 kommenttia:

 1. Onnea vesityön suorittamisesta! :) Olipas mielenkiintoista lukea kokeen kulusta, sillä ei ole mitään hajua, miten nuo kanakoirien kokeet menevät! Niissä on ilmeisesti tuolla tavalla erikseen nuo osa-alueet, joita voi käydä suorittamassa? Noutajilla kun yhdessä kokeessa tulee monia eri tehtäviä (hakua, ohjausta, markkeerauksia niin maalle kuin veteenkin, lopuksi nomekokeissa/taippareissa vielä kanin laahausjälki), joiden perusteella tuomari arvioi minkä tuloksen koira saa (taipparit/nome-kokeet) tai antaa jokaiselta rastilta erikseen pisteet ja ne lasketaan lopuksi yhteen (wt-kokeet).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista! Mekin ollaan aika keltanokkia näissä kokeissa. Vesityö ja peltokoe on ilmeisesti aina erikseen, tosin voittajaluokan kokeessa oli vesityön jälkeen jälkikoe pellolla. En sitten tiedä oliko se osa vesikoetta vai muodostiko vesityö ja jälkikoe kokonaisen kaer-kokeen.

   Poista
  2. Vesityö on KAER-kokeen osasuoritus. Jälkikoekin vain osasuoritus eli voittajaluokan vesityö + jälkikoe ei muodosta kokonaista KAER-koetta vaan pitää erikseen olla joko pelto -tai metsä -tai tunturikoe lisäksi.;)

   "Kokeet voidaan pitää jakamattomina tai jaettuina.

   Jakamattomassa erikoiskokeessa suoritetaan kaikki osasuoritukset saman kokeen aikana.
   Jakamattoman kokeen vesityön ja jälkityön tuloksia voi käyttää jaetun kokeen osasuorituksina.

   Jaetussa kokeessa suoritetaan vesityö ja jälkityö erikseen muista osasuorituksista, mutta keskenään
   samassa yhteydessä. Ne suoritetaan 1.6. ja 31.10. välisenä aikana ja niistä saadut tulokset ovat
   voimassa koekauden loppuun. Kokeiden kokonaistuloksessa otetaan huomioon ennen erikoiskoetta
   tai sen yhteydessä järjestetyssä vesi- ja jälkityökokeessa saatu paras yhteistulos."

   Lähde: http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres/79DF20E3-ACD1-4252-805C-7B175484AD50/0/KAER_saannot_3152008.pdf

   Poista
  3. Okei, kiitos tiedosta! Me ollaan aina menty muitten mukana vaan ja katottu paikan päällä mitä tapahtuu :)

   Poista
 2. Onnea vielä noista pisteistä!:) Oli mukava nähdä, jännä miten pieni tämä maailma on. Kaikista vesikokeista päädyttiin juuri samaan vaikka välimatkaakin on aika paljon.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan! Mekään ei osattu yhtään odottaa, että te olisitte samassa kokeessa.

   Poista
 3. Hauska lukea vähän toisenlaisistakin koiralajeista! Urpo on aika komea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Seisojien kokeet on meillekin aika uusia asioita vielä.

   Poista
 4. Urpo on kyllä THE BEST :)
  t.Ride

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, niin onkin vaikkei saanutkaan täysiä pisteitä!

   Poista
 5. Hyvä Urpo, onnea! Ja onnea peltokokeisiin!
  Aika hauskaa että osuitte Elsan kanssa samaan kokeeseen.
  Toi pyssymies näyttää aika tutulta kaverilta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pyssymies oli mullekin tosi tutun näköinen ja sitten muistin, että nähtiin sama henkilö keväällä näyttelyssä.

   Poista
  2. Joo, se on monessa mukana. Se on vaan yks meidän hyvä kaveri, siksi tokaisin ton...

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos! Parantamisen varaa on vielä sekä ohjaajalla että koiralla.

   Poista